De flesta hästar arbetas och tränas av oss människor i ett bestämt syfte, vare sig det gäller skogspromenader för familjehästen eller prestationsinriktad träning för elithästen. Gemensamt är att vi alla vill kunna använda oss av hästens muskelkraft. Vi vill att den ska vara stark, rörlig, spänstig och balanserad. Hästens muskelfunktion har därmed stor betydelse för dess rörelseförmåga. Andra faktorer är givetvis också viktiga, som t. ex. konstitution, leder och hovar, men dåligt fungerande muskler ger ingen bra rörelse. På sikt kan dessutom ledskador uppstå.
Hästen sänder oss ständiga signaler på hur den mår och vad den tycker om sin omgivning. Toleransnivåerna för vad en häst klarar, vad gäller rörelsestörningar och smärta, skiljer sig mellan individer och kan yttra sig på en mängd olika sätt.
Dagen då hästen ”inte riktigt känns som den brukar” inträffar för oss alla, ibland vet man varför och kan åtgärda problemet. Andra gånger kan man behöva hjälp. Det är här min roll som hästfysioterapeut kommer in.
Följande exempel är bra indikationer på att hästen behöver massagebehandling:
- Muskelspänningar och stelhet.
- Rörelseinskränknigar; störningar i rörelsemönstret.
- Muskelkramper.
- Stela och styva leder.
- Långvariga svullnader/gallor p.g.a. dålig lymfcirkulation.
- Motstånd, tvekan och svagheter i ridning och annat arbete.
- Plötsligt nedsatt prestationsförmåga.
- Dålig cirkulation.
- Efter skada på muskel, sena eller ligament.
- Trötthet.
- Hästen verkar deprimerad och ”ur gängorna”.
- Nervositet / stressad / rastlöshet.
- Sadelproblem.
- Attitydproblem; sur och irriterad, kanske t o m aggressiv.
- Förebygga skador och rörelseinskränkningar.
- Lösa upp muskelspänningar som kan ta sig uttryck i hälta, oförmåga att utföra vissa rörelser, attitydproblem osv.
- Rehabilitera hästen efter skada.
- Öka prestationsförmåga.
Hästar kan masseras ofta, för tävlingshästar kan det behövas flera gånger i veckan. För fritidshästar kan det räcka med en till två gånger i månaden. Man bör inte massera mindre än två dagar före en tävling, för dressyrhästar tre till fyra dagar. Lokalt kan man massera varje dag. En del hästar kan få träningsvärk dagen efter en ordentlig massage.
Stresspunktsterapi
Stresspunktsterapi är ett antal punkter som oftast är de första som indikerar smärta när en skada är på gång. Med hjälp av stresspunktsterapi kan man alltså spåra dolda spänningar innan man med blotta ögat kan se att de påverkar hästen negativt. Det kan också ge en värdefull utvärdering av hästens muskulära tillstånd.
Stretching
Stretching är en förlängning eller uttöjning av en muskel eller muskelgrupp. Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig och kan bli korta och stumma, vilket naturligtvis påverkar hästens rörelser. En vältränad muskel som stretchas efter arbete behåller sin smidighet och elastiatet och drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort och stum muskel kan göra.